Artiklar‎ > ‎

Management, Leadership, Vetenskap, Konst

skickad 19 feb. 2014 22:33 av Lennart Engvall   [ uppdaterad 19 feb. 2014 23:19 ]
av: Helena Innergård  
Efter ganska precis fyra veckor som anställd på Engvall Security får jag idag äran att inleda vår lilla artikelserie här på hemsidan där alla vi som jobbar här kommer att turas om att skriva små reflektioner kring saker vi möter i vårt arbete. Troligen kommer våra alster att vara ganska olika eftersom vi alla har olika specialkompetenser och intresseområden. Gemensamt för oss alla är dock att vi brinner för det vi gör!

Mina första veckor här har präglats av ett mått av det kaos som alltid följer när man ska komma till rätta på en ny arbetsplats och så förstås flera mått av en massa spännande utmaningar! Igår hade jag förmånen att få lyssna på ett riktigt bra föredrag av General Jonathan Shaw på Försvarshögskolan. Något som var lite extra inspirerande var hans resonemang kring skillnaderna mellan management och leadership och att många organisationer av idag i alltför stor utsträckning präglas av management – dvs. rigid processorientering och detaljstyrning - istället för ett ledarskap som utvecklar och litar till människors omdöme.

Jag är inte bara konsult utan även industridoktorand på KTH inom ämnet Yrkeskunnande och Teknologi (Skill & Technology) och något som vi jobbar med inom det ämnet är just att försöka närma oss detta med omdöme i teknikintensiva verksamheter. Forskning har visat att även informations­intensiva yrken har väldigt mycket av hantverksmässighet i sig och att alltför rigida regelverk snarare skapar en ogenomtränglighet. En skicklig yrkesmänniska kan aldrig ersättas av en manual utan vet snarare när det är möjligt att bryta mot reglerna. Ansvarig handling handlar om mer än att följa regler – det handlar om att röra sig i ett paradoxalt fält mellan förberedelse, planering och improvisation. General Shaw liknade detta vid att bygga upp sitt team likt ett jazzband och just när det gäller omdöme tror jag vi tekniker har mycket att lära av konstnärliga yrken!
Comments