Nyheter‎ > ‎

2016-05-26 Myndigheter måste bli bättre på informationssäkerhet

skickad 26 maj 2016 00:39 av Lennart Engvall   [ uppdaterad 26 maj 2016 00:40 ]

- Myndigheters informationssäkerhetsarbete är inte tillräckligt bra, skriver företrädare för riksrevisionen idag på DN Debatt. Det digitaliserade samhället blir mer och mer beroende av informationssäkerhet för att fungera, och problem med IT- och informationssystem kan få stora konsekvenser., Exempel som nämns i artikeln är förra veckans radarproblem på svenska flygplatser, eller e-hälsomyndighetens problem med IT-system i april där ingen kunde hämta ut receptbelagd medicin från apoteken.

Oavsett om man håller med riksrevisionen eller inte innehåller artikeln mycket bra information om vad som krävs för ett systematiskt informationssäkerhetsarbete. En sak som trycks hårt på och som vi på Engvall Security verkligen håller med om är att informationssäkerheten måste ses som en strategisk snarare än en teknisk fråga, vilket på många håll kräver ett ganska radikalt ändrat synsätt.

En sak som vi på Engvall Security dock inte håller med om är att informationssäkerhetsarbete skulle vara genuint svårt. Allt är svårt innan man kan det och informationssäkerhet är förstås inget undantag, men med rätt kompetens och resurser är det alls ingen omöjlighet att bedriva ett systematiskt informationssäkerhetsarbete från strategisk riskhantering och policyarbete ner till implementering och test av tekniklösningar. Vi ser det tvärtom som vårt uppdrag att göra det lätt!  

Comments